Uvođenje u ministrantsku službu

Voditelj ministranata: Oče župniče! Pred Vama i pred ovom zajednicom nalaze se najmlađi članovi naše župne zajednice, koji ištu da budu primljeni u zbor ministranata – poislužitelja oltara, a to su:

Molimo da ih primanjem u zbor ministranata pridružite zajednici poslužitelja oltara.

Svećenik: Danas ćete obući ministrantska odijela i postati službenici oltara ove crkve. Jeste li dovoljno shvatili svoju dužnost, jeste li spremni preuzeti ovu službu?
Ministranti: JESAM!

Svećenik: Hoćete li svojim ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti i drugima na poticaj da se s poštovanjem odnose prema domu Gospodnjem?
Ministranti: HOĆU!

Svećenik: Gospodin blagoslovio vaše iskreno nastojanje i dao vam milost da ostanete vjerni svojoj odluci, te da budete na čast i ponos ovoj vjerničkoj zajednici.
Ministranti: AMEN!

Blagoslov ministrantske odjeće

Svećenik: Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, blagoslovi ova ministrantska odjela i one koji će ih nositi, da se zaodjenu tobom, koji s Ocem i Duhom Svetim živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Svi: AMEN!

Svećenik poškoropi odjela blagoslovljenom vodom, a potom stoji ispred oltara. Ministrantski kandidati pristupaju pojedinačno ili po dvoje da iz njegovih ruku prime odijelo. Dok predaje odijela svećenik govori:

Svećenik: Ovim odijelom zaodjenuo te Bog u novog čovjeka, na sliku Kritovu.
Ministrant: AMEN!

Za vrijeme predaje odijela neka župna zajednica pjeva prikladnu pjesmu ili Ps 84, odn. 89. Kad se svi obuku stanu pred oltar, a svećenik nad njima moli sljedeću molitvu:

Svećenik: Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, Pogledaj na ovu djecu naše župne zajednice koja danas stoje pred tobom svečano obučena u odječu tvoje službe. Molimo te, daj im snage da ostanu vjerni ovoj službi koju su sada s oduševljenjem prihvatili.
Svi: AMEN!
Slijedi služba riječi. Ministriraju još uvijek stariji ministranti. Za vrijeme propovijedi svećenik će uputiti vjerničkoj zajednici nekoliko riječi o mjestu i ulozi ministranata u liturgiji Crkve. Nakon homilije slijedi predavanje znakova liturgijskih predmeta novim ministrantima.

Voditelj ministranata: Za vrijeme priprave vi ste pripremili za ministrantsku službu i pokazali se dostojnima pridružiti se ministrantima naše crkve i župne zajednice. Kao vanjski znak svoje službe oltaru, primit ćete iz ruku svećenika predmete kojima ćete se služiti. Neka vam Bog pomogne da svoju ministrantsku službu dobro i savjesno obavljate.

Stariji ministranti dodaju svećeniku liturgijske predmete, a on ih pruža novim ministrantima uz ove riječi:

Biblija ili lekcionar

Svećenik: Uzmi knjigu Riječi Božje, čitaj je i po njoj živi! U ovoj ministrantskoj službi nosi je i postupaj s njome kao s dragocijenim blagom!
Ministrant: AMEN!

Ampulice i posuda za hostije

Svećenik: Od sada češ donositi darove kruha i vina za svetu žrtvu. Oni će postati Kristovim tijelom i krvlju, nama za hranu. S poštovanjem i pobožnošću nosi ove posude s darovima, jer si tako blizu velikom otajstvu svete vjere.
Ministrant: AMEN

Svijećnjak sa svijećom

Svećenik: Od sad ćeš biti i svjećonoša. U službi oltara izgaraj revnošću poput ove svijeće tako da svojim dobrim primjerom možeš svijetliti svim ljudima.
Ministrant: AMEN

Kadionica

Svećenik: Primi kadionicu i nosi je na slavu Božju. Kao što se iz nje diže ugodni kad, tako neka se iz tvoje duše diže ugodan miris na slavu Krista Gospodina!
Ministrant: AMEN

Lađica s tamjanom

Svećenik: Primi ovu lađicu. U ovoj službi nosi je uvijek s onim poštovanjem s kojim su sveti mudraci s istoka nosili tamjan malome kralju, Isusu Kristu, našem Gospodinu!
Ministrant: AMEN

Zvonce

Svećenik: Primi oltarsko zvonce. Njime ćeš zvoniti na slavu Božju i pozivati na pažnju i nutarnje sudjelovanje u službi Božjoj. Neka ti njegovi zvuci budu poticaj na osluškivanje Božjih nadahnuća.
Ministrant: AMEN

Završna molitva

Svećenik: Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, ova su djeca predstavljena cijeloj kršćanskoj zajednici da budu od pomoći svećeniku za vrijeme bogoslužja. Molimo te, podaj im milost da tako služe u liturgiji kako ti to od njih očekuješ. Koji živiš s Ocem i Duhom Svetim, Bog po sve vijeke vjekova.
Svi: AMEN

Uvođenje u ministrantsku službu (.docx)

Komentiraj