Sveti Valentin – tko je on?

92359_ruza-theogeo_af

Njegova glavna odrednica jest svetost. A svetosti nema u laži, u pretjeranom konzumiranju, u prenaglašenom erotiziranju. Obilježje današnjega sveca jest caritas – ljubav u smislu kršćanskoga nesebičnog darivanja i pomaganja. A takvu ljubav – caritas ne nalazimo u valentinovskom sebičnom darivanju: dajem ti da mi daš. Obilježje današnjega sveca je martirium – mučeništvo iz vjere i ljubavi. A promotori „Valentinova“ nude svaku ugodu, samo ne žrtvu.

Nije sv. Valentin ljubavnik niti učitelj ljubavi ovozemne i putene. On je ozaren ljubavlju Božjom. Ta ljubav jest milost, jest jedna nadnaravna snaga koju ne može više nadvladati nikakva ovozemna sila. Poput sv. Pavla i one kliče: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? – Zar car Klaudije?
Nije crvena boja, boja zaljubljenih u našem shvaćanju, nego je to boja mučenika. A mučeništvo nije znak slabosti. Ako su, u očima ljudskim, bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.
Nije sv. Valentin slabić i pomodar, kakvi su danas brojni naši momci i muževi. Nije njegov žiot u njegovim očima bio vrjedniji od ostalih, nego je poput Isusa Krista u kojeg je povjerovao, svoj život rado predao za druge. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga.

Današnji svetac želi poručiti:
– nema ljubavi bez trpljenja,
– nema ljubavi bez žrtve,
– nema ljubavi bez odricanja,
– nema ljubavi bez mučenja, odnosno svjedočenja.

Zato, kada danas slavimo Valentinovo, i ako govorimo o ljubavi, onda govorimo o evanđeoskoj ljubavi koja je jedina kadra promijeniti čovjeka i svijet.
Takvu ljubav do mučeništva svjedoči sv. Valentin.

I sami smo pozvani biti mučenici – svjedoci. Mučenici pravednosti, mučenici istine, mučenici mira.

Molimo današnjega sveca da nam izmoli kod Boga odvažnosti da možemo svjedočiti, bilo to zgodno ili nezgodno. Molimo da nam Gospodin otkrije i daruje svoju nesebičnu ljubav za druge.

Amen.

Fra Ivan Bradarić, OFMConv

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s