Kako se piše prijatelj?

prijatelji_srce_2012__largeDok ovu temu pišem i pitam se postoji li danas uopće pravi prijatelj, onaj koji te nazove samo da te pita kako si, onaj koji je spreman izuti svoje cipele da ti ne bi hodao bos, naviru mi sjećanja. Da je moj najbolji prijatelj danas živ, pitam se kako bi izgledao moj život sada. Neću vam reći kako se zvao, ali ću vam reći da je imao srce najmekše na svijetu i šesnaest nepunih godina kada je otišao. Svi koji su ga znali kažu da su u njemu vidjeli nebo. Već ga pet godina nema i mogu vam reći da je jedan veliki dio mene otišao s njime. Kada s nekim djelite sve, onda život bez njega izgleda kao slika složena od puzli kojoj fali jedan dio. Lijepa je, ali ipak nešto nedostaje. Odrastete preko noći. Više ništa nije isto. I ne treba biti. Bolje je tako. Ne bi ni bilo pravedno da bez njega bude isto.

Postoje, dakako i oni ljudi koji su vam u životu gotovo svaki dan. Bit će i sutra jer dijelite isti prostor, isto vrijeme, iste teme i iste interese. Ali postoje i oni koji tu nisu kada poželite ali vrijede više od ičega. Sjetiš ih se kada zasvira omiljena pjesma, a vi se vec mjesecima dogovarate da je odsvirate jer ste tristo kilometara udaljeni. Kada se netko poput njih nasmije ili naruči ono što ste zajedno naručivali u omiljenom kafiću na obljetnice, kada ste oboje kod kuće. I onda kada zamiriše borovina baš onako kako je mirisala vaših zajedničkih ljeta. Ne trebaš ih čuti svaki dan ali jednostavno znaš da postoje. Da su dio tvog života. I ti dio njihovog. Kao suputnik i kao tješitelj. Kao pratitelj kada sunce grije, ali i kao suborac u najtežim bitkama. S njima nećeš biti svaki dan svog života, ali ćeš ipak podjeliti one najveće dragocjenosti.

Postoje kažu, samo dvije vrste prijatelja. Oni koji su tu uvijek kada ih trebaš i oni koji su tu kada njima nešto treba. Za ove prve isplati se boriti. Oni su tu i kada ih ne zoveš. Jednostavno jesu, kao darovana braća. Da budu s tobom ne treba im razlog. Oni su dragocjenost u ovom vremenu koje neprekidno teče. Rijetki su takvi.

I dok žuriš ovim svijetom potrudi se da s tobom žure oni pravi. Oni koji će te nazvati samo da te pitaju kako si i biti spremni izuti svoje cipele da ti ne hodaš bos. Potrudi se tako što ćeš ti isto to biti spreman darovati njima. Imati prijatelja znači biti mu prijatelj. Kada treba biti brat, a kada treba koritelj. Ako imaš takvog prijatelja, najsretniji si čovjek jer ništa nije vrijednije od iskrenog prijateljstva. Moli za svoje prijatelje i Gospodin će ti ih darovati. Doista, vjeran prijatelj najpouzdanija je zaštita i tko ima takvoga, ima najveće blago. I ako ne znaš kako napisati prijatelj, napiši ljubav. Pravi se prijatelj, uvijek tako piše.

Autor: Ivana Klarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s