Što znači naziv Halloween?

halloween-door-decorations-elementary-school

Što znači naziv Halloween? – suvremeno neopoganstvo. Halloween ili noć vještica je kovanica anglosaksonskog svijeta izvedena iz katoličke svetkovine Svih svetih:

Engleski All Hallow’s Day (all – svi, hallow – svetac, day – dan). Večer uoči Svih svetih bila je poznata kao „ Večer Svih Svetih“ (All Hallow’s Evening), a skraćenica od toga zapravo je današnji Halloween. Da bi potisnuli poganske praznike i običaje, Crkva je na njihove datume stavljala vlastita slavlja. Tako je na praznik Samhain/Halloween stavljena svetkovina Svih Svetih.

Odakle vještice u Hallowenu?

Vještice nisu svetice, a ipak ima i o njima riječi. Povezanost vještica s noći Svih svetih ima svoju dugu povijest, koju se može slikovito prikazati kao dvoboj između kršćanstva i poganstva. Crkva se rađa u mračnom duhu poganstva koje je tada vladalo svijetom (usp. Dj 7,19). Obraćenici na kršćanstvo nisu odmah primali etički kršćanski kodeks., naročito glede šeste zapovijedi (usp. 1 Kor 5,1). Skorašnji obraćenici na kršćanstvo osjećali su nostalgiju za poganstvom. Imigranti s keltskih otoka gonjeni glađu 1840. g. nastanili su se u Sjevernoj Americi, gdje je Halloween postao globalni fenomen, osvojivši ne samo Sjedinjene Američke Države i Kanadu, nego i cijeli svijet. Kako je jačalo kršćanstvo, tako je jačalo i poganstvo, sve do danas. Danas, uslijed sve veće sekularizacije i potiskivanja kršćanstva, poganska se struja ponovno budi, sve agresivnije podiže svoje hramove, oživotvoruje izumrle poganske festivale i praznike i, što je sve očitije, poziva na rušenje kršćanskog poretka koji ju je porazio u prošlosti. Čini to kroz nove vještice: osobe, romane, stripove, parade – sve samo kako bi se vratilo poganstvo na snagu. Modernim vješticama smatraju se članice Međunarodnog kluba vještica iza kojeg stoji buntovni feministički proglas liberalnih svjetonazora. Tradicionalni praznik vještica je 31. listopada. Godine 1994. religija danas poznata kao vještičarstvo bila je zastupljena na Svjetskom kongresu religija u Chicagu. S njima svoj dan slave i sotonisti. Halloween postaje, prema navodima samih klubova, najveći mračni praznik, jer se izvode magijski obredi i služe se crne mise.

Običaji Halloweena s poganskim korijenima jesu: maskiranje (da bi se uplašilo duhove), „trick or treat“ (ukorijenjeno u vjerovanju da duše pokojnika pakoste živima), voće i orašasti plodovi (povezani s rimskom žetvenom gozbom Pomone), priče o duhovima (vjerovanje da duše pokojnika slobodno šeću noću i bundeve (Jack o lantern).

Danas Halloween poganski lobi slavi kao Međunarodni dan magije. Isti taj lobi optužuje Katoličku Crkvu za 5 milijuna žrtava progona vještica, no to je lažno te graniči s govorom mržnje protiv Crkve.

Halloween and Holywin

Sve više katoličkih obitelji sa Zapada primjećuje da se više ne vrijedi buniti. Zato uoči Svih svetih odlaze iz svojih domova koji u to vrijeme nisu ukrašeni kao što domovi ostalih. Svoju djecu vode na župne zabave pozante pod nazivom All saints party. Oni koji vjeruju u Isusa Krista ničeg se ne boje te imaju mirnu savjest. Kršćanin koji sudjeluje u Halloween zabavi doprinosi razvitku poganstva i polako niječe vjeru u Krista.

„Možda je najbolje kada govorimo o svemu ovome prisjetiti se homilije nadbiskupa đakovačko – osječkog dr. Marina Srakića iz 2004. godine uoči dana Svih svetih: Svetkovina Svih svetih prilika je da slavimo Boga za uspjeh Svetih i prilika da molimo za naše drage pokojnike. To je naš prastari običaj, izraz našega poštovanja prema pokojnicima te povezanosti s njima u zajedništvu putujuće i proslavljene Crkve. Međutim, u posljednje vrijeme, noć uoči svetkovine Svih svetih pomalo postaje dan ili ´noć vještica`. Uz kojekakvu robu sumnjiva podrijetla i učinka, često opasnu za zdravlje, uvozimo i poganske običaje, kao što je poganski običaj Noć vještica. U organizaciji Noći vještica kod nas se uključuju i gradska poglavarstva, kojekakve udruge, škole… Neki će reći da je riječ samo o nečem naivnom, ali nije, pogotovo što se u to uključuju djeca i mladi. Stari slave Sve svete i posjećuju grobove svojih dragih pokojnika, a djeca i mladi razmišljaju o vješticama. Taj poganski običaj nagriza kršćansku vjeru u vječni život u Bogu i uskrsnuće mrtvih. Naši mili pokojnici nisu nikakve vještice, nisu oni koji nas straše, nego oni koji su zaslužili naše poštovanje, naše molitve“.

Reci NE Halloweenu jer:

1. briše granicu između kršćanstva i pogana; 2. pobuđuje zanimanje za okultno; 3. magijske i okultne tehnike predstavlja bezazlenima; 4. najsvetiji je dan vještica i drugih okultista; 5. okultisti i vještice ga koriste za popularizanje svojih umijeća; 6. spiritistima je poseban dan za prizivanje duhova; 7. u prošlosti su najčešće na ovaj dan prinošene ljudske žrtve; 8. sotonisti vjeruju da je to jedini dan u godini u kojem mogu prizvati sotonu; 9. niječe postojanje grijeha, potrebu za Spasiteljem, i podržava, s krćanstvom nespojivi, nauk o reinkarnaciji; 10. ne postoji niti jedna aktivnost ili simbol Halloweena koji ne bi imao veze s poganstvom.

Autor:  Pater Arek Krasicki, CSSp

Izvor: medjugorje-info.com

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s