Poruka Treće izvanredne opće biskupske sinode

Vatikan, (IKA) – U tijeku 14. opće kongregacije održane jutros sinodski su oci odobrili Poruku Treće izvanredne opće biskupske sinode koja se održava u Vatikanu na temu „Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije”.
„Mi, sinodski oci, okupljeni u Rimu zajedno s papom Franje na Izvanrednoj općoj biskupskoj sinodi, obraćamo se svim obiteljima s različitih kontinenata i osobito svima onima koji slijede Krista, Put, Istinu i Život. Izražavamo svoje divljenje i zahvalnost za svakodnevno svjedočanstvo koje pružate nama i svijeta svojom vjernošću, vjerom, nadom i ljubavlju”, ističe se na početku Poruke.
Sama priprava, polazeći od upitnika upućenog Crkvama u čitavom svijetu, omogućila nam je čuti glas mnogih obiteljskih iskustava, a sam dijalog na sinodi nas je međusobno obogatio, pomogavši nam sagledati cjelokupnu stvarnost u kojoj obitelji žive.
U vašim domovima, primjećuju sinodski oci, postoje svjetla i sjene. Obitelj se suočava sa izazovima, a ponekad i velikim kušnjama. Tama postaje gusta i duboka kada se zlo i grijeh uvuku u srce obitelji. Svjesni smo da je veliki izazov ostati vjeran u bračnoj ljubavi. Slabljenje vjere i ravnodušnost prema istinskim vrijednostima, individualizam, osiromašenje odnosâ, i stres uzrokovan ubrzanim načinom života u kojem čovjek nema mnogo vremena za razmišljanje ostavljaju traga na obiteljskom životu. Svjedočimo tako čestim bračnim krizama, kojima se često pristupa olako i bez hrabrosti strpljivosti i razmišljanja, preispitivanja, uzajamnog opraštanja, pomirenja i žrtve. Neuspjesi dovode do novih odnosa, novih parova, novih zajednica i novih brakova, stvarajući obiteljske situacije koje su složene te probleme glede kršćanskog opredjeljenja, pišu sinodski oci u svojoj Poruci. U nastavku podsjećaju na brojne izazove s kojima se obitelji suočavaju: teški životni uvjeti, prisutnost djeteta s teškoćama u razvoju ili teško bolesnog djeteta, smrt drage osobe i drugo te izražavaju svoje divljenje velikodušnoj vjernosti mnogih obitelji koje te kušnje žive s hrabrošću, vjerom i ljubavlju. Sudionici sinode podsjećaju i na poteškoće uzrokovane izopačenim ekonomskim sustavima koji ponižavaju čovjeka u njegovu dostojanstvu. U mislima su s nezaposlenim roditeljima koji ne mogu osigurati osnovne potrebe za svoje obitelji i mlade koji nemaju perspektive i mogu postati laki plijen zastranjenjâ u droge i kriminal. Sinodski oci podsjećaju i na mnoštvo siromašnih obitelji, na obitelji koje se ukrcavaju u lađicu u potrazi za boljim životom, izbjeglice, progonjene zbog njihove vjere, žrtve ratova, žene koje su žrtve nasilja, djecu i mlade žrtve zlostavljanja. Sinodski oci pozivaju vlade i međunarodne organizacije da promiču prava obitelji za opće dobro.
Krist je htio da njegova Crkva bude dom čija su vrata uvijek otvorena svima. Od srca zahvaljujemo našim pastirima, vjernicima laicima, te zajednicama koje su preuzele brigu za bračne parove i obitelji, kaže se u Poruci.

Postoji međutim i svjetlo koje sja iza prozorskih stakala u kućama gradova, siromašnih kuća u predgrađima i selima, pa čak i u pukim barakama, koje sja i grije tijela i duše. To svjetlo, u bračnom životu bračnih drugova, sja iz susreta između supružnika: to je dar, milost koja se izražava kada jedno drugo pomažu, ravnopravno i uzajamno. Ljubav muškarca i žene nas uči da oboje trebaju ono drugo da bi bili ono što jesu, premda oboje zadržavaju vlastiti identitet, koji se otvara i otkriva u uzajamnom daru, kaže se u nastavku Poruke. U tome svjetlu bračna ljubav, koja je jedinstvena i nerazrješiva, opstaje unatoč mnogim teškoćama. To je jedno od najljepših čuda, premda i najčešćih. Ta se ljubav širi preko plodnosti i rađanja, koje uključuje ne samo rađanje djece već i dar božanskog života u krštenju, odgoju i poučavanju djece vjeri. To uključuje sposobnost davati život, ljubav i vrijednosti, iskustvo moguće čak i onima koji nisu mogli imati djecu. Obitelji koje žive ovu svijetlu avanturu postaju svjedočanstvo za sve, a posebno za mlade ljude. Obitelj je autentična domaća Crkva koja se proširuje na obitelj obiteljî – crkvenu zajednicu. Kršćanski supružnici su pozvani postati učitelji vjere i ljubavi za mlade parove. Još jedan izraz bratskog zajedništva je ljubav, davanje, blizina onima koji su posljednji, marginalizirani, siromašni, usamljeni, bolesni, stranci i obiteljima u krizi. To je dar dobara, zajedništva, ljubavi i milosrđa, te svjedočanstvo istine, svjetla i smisla života, ističe se u Poruci.

Na kraju je upućen poziv svima da kroče zajedno sa sudionicima sinode prema idućoj sinodi, a Poruka se zaključuje molitvom za obitelji.

Izvor: IKA

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s