Veći i manji ljudi

manji_veciSvaki ljudski život nije jednako vrijedan. Licemjerno ćemo se začuditi na ovu rečenicu, dok praksa to potvrđuje. 

Da je majka Ivana Pavla II. pobacila svoga sina, svijet bi zacijelo bio uskraćen za jednog velikog čovjeka, kršćanina, sveca, papu. Da je majka J. S. Bacha ili Mozarta imala manje djece, ovih glazbenih velikana ne bi bilo i svijet umjetnosti bi bio znatno siromašniji. 

No, što se događa kad vidimo malenoga Roma pored ceste dok kopa po smetlištu, kad vidimo kako se brod sa trideset i pet članova posade afričkih siromaha potopio pred obalama Europe? Kako gledamo na hendikepirane, na osobe koje imaju razne oblike retardacije, na one koji su gluhonijemi, slijepi, hromi, koji se nisu u stanju brinuti sami o sebi?  Ne smatramo li ih nekako građanima drugoga reda?  Ne pomisli li dobar dio nas kako bi bilo bolje da se nisu ni rodili (jer očito su smetnja i roditeljima i društvu)?!  Nisu li i oni jednako vrijedni u Božjim očima kao i svi mi? 

Kao da zaboravljamo da ove osobe, reći ću na margini društva (kao i starci, bolesni, djeca), imaju svoje osjećaje, potrebe, želje. Kao da zaboravljamo da i oni imaju pravo na život dostojan čovjeka. Da su i oni na putu spasenja. Da su jednako veliki i predivni u Božjim očima kao i ti! Da ih Bog gleda posebnom ljubavlju, kao i one koji se o njima skrbe, koji s njima žive, dijele i bol i radost. Da ne možemo mjeriti ljude tek u odnosu na sebe! 

Nije svaki ljudski život jednako vrijedan. Nemojmo lagati. Tek trebao bi biti.


Autor: Fra Lazar Perica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s